Biografie

Emiel Hoefnagel

Ik ben de jongste uit een gezin van negen kinderen. Als zeven-jarige sopraan zong ik in het kinderkoor, vervolgens in het jongerenkoor en in het popkoor waar ik als solist de eerste ervaringen opdeed.  Vanaf mijn 18e zong ik in bands. Nu ben ik al jaren ook klassiek solist.

Na de middelbare school begon ik in 1986 de opleiding tot logopedist die ik in 1990 afrondde. Ik startte in 1991 een particuliere praktijk in Hatert te Nijmegen. Ik deed daarnaast in diverse settings ervaring op. Ik werkte op de afdeling KNO- heelkunde en in de ouderenpsychiatrie.

Het bloed kroop waar het niet gaan kon en ik startte in 1994-1997 én van 2000-2003 de opleiding tot muziekvakdocent en rondde deze af als zanger-zangdocent. In de wereld van de stemproblematiek heb ik naam opgebouwd. Ik begeleid dan ook veel zangers met stemproblemen. Ik pas in de lessen de diverse, ook uit de logopedie bekende technieken  toe. Logopedie en zang zijn één geworden, technieken die ik van de verschillende zangleraren heeft geleerd, heb ik tot een lespakket gevormd. Spraak en zang zijn dan ook erg nauw met elkaar verweven.